8 Tips om minder/geen eten weg te gooien

Ik HAAT voedselverspilling! Het is onnodig en geeft me altijd een enorm schuldgevoel. Mijn gedachten gaan dan altijd naar de mensen die zelf amper te eten hebben. Dat motiveert me extra om nog minder eten weg te gooien! Het lukt me natuurlijk niet altijd. Als er iets bedorven is, wordt het sowieso weggegooid. Maar wanneer het niet nodig is, doe ik mijn uiterste best het overgebleven eten een tweede kans te geven. De afgelopen jaren heb ik wat nuttige tips verzameld, toegepast in mijn eigen manier van doen en op die manier een soort eigen systeem voor mezelf gecreëerd wat voor mij werkt! Vandaag deel ik ze met jullie!


1. Plan je eetmenu’s vooruit

Nu zal je misschien wel denken ”Wat een saaie bedoeling!” of ”Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!” Dat is oké. Maar ik kan je verzekeren dat het nog niet zo’n gek idee is! Sterker nog, ik zie eigenlijk alleen maar voordelen. Ten eerste hoef je niet iedere dag meer te verzinnen wat je eet (scheelt veel tijd) Ten tweede weet je (bijna) altijd hoeveel en wat voor boodschappen je moet doen (nog meer tijd gewonnen) en dus heb je ook minder verspilling. Vaak zijn we maar gehaast in het dagelijks leven. Wat krijg je dan? Hup, een zak aardappels in de kar. Hoppa, een kilo’tje gehakt erbij en ohja.. de cola niet vergeten! Hup, hup.. snel naar die kassa en afrekenen. Voor we het in de gaten hebben, kopen we veel meer dan we nodig hebben. Daarnaast heb je, als je wél tijd neemt om te plannen, altijd iets om naar uit te kijken! Er staat iedere dag wat lekkers op tafel, juist doordat je tijd neemt om je weekmenu op voorhand te bedenken. Helemaal niet saai, dus! Ik plan het meestal een week voorruit en doe dat op een (voor mij) rustig moment. Dit hoeft echt geen uren tijd te kosten. Het kan gewoon tijdens tv-kijken op een luie zondag, bij wijze van. Eerlijk is eerlijk. Het schiet er bij mij soms ook wel eens in, hoor. Maar als dat zo is, raak ik meestal lichtelijk in paniek omdat ik een structuurjunkie eersteklas ben en dit toch wel mijn houvast is.

Foto hier!

2. Gebruik de ‘uitroeptekentjes- methode’

Geen zin om steeds maar weer een nieuw boodschappenlijstje te maken? Ga dan naar de notities in je telefoon en maak daar een soort ‘standaard’ lijstje (zie bovenstaande foto) met producten die jij vaak koopt. Je kan dit later altijd nog aanvullen, uiteraard. Op zo’n beetje alle telefoons kan je ‘emoticons’ gebruiken. Gebruik achter ieder product wat gehaald dient te worden, zo’n ‘rood uitroeptekentje.’ Nadat je boodschappen gedaan hebt, haal je die uitroeptekentjes weer weg. Je lijstje blijft gewoon behouden en geen verspilling van tijd én papier. Sinds ik op mezelf woon, doe ik dit en het werkt super!

3. Koop niet meer ‘vers’ dan nodig

Want het wordt niet voor niks ‘vers’ genoemd en is meestal niet lang houdbaar. Er zijn vaak een hele hoop aanbiedingen bij je dichtstbijzijnde supermarkt. Hoe verleidelijk die ‘kiloknaller’ aanbieding van de tomaten ook is.. Als je maar met twee personen thuis bent én niet zoveel tomaten eet, weet je vaak toch al dat het nooit op gaat voordat het bedorven is. En zeg nou zelf: Dat is toch veel meer zonde van je geld! Dat wil niet zeggen dat je alle aanbiedingen maar links moet laten liggen. Maar ga voor de aanbiedingen die bij jou passen!

4. First in, first out

Net als in de supermarkt! Zet de producten die je eerder kocht, zo ver mogelijk vooraan in de voorraad- en koelkast. De nieuwe producten zet je uiteraard achterin. Om het nog wat makkelijker te maken kun je alles soort bij soort leggen, voor een beter overzicht. Bijvoorbeeld alle zuivelproducten bij elkaar en alle (lang) houdbare producten zoals pasta en rijst.

5. Vries kliekjes zoveel mogelijk in 

Maar vergeet ook niet de vriezer regelmatig te legen! Door kliekjes óp te eten. Ik doe dit zelf vaak wekelijks om ruimte en overzicht te bewaren voor andere producten en eventuele volgende kliekjes. Ik ben zo iemand die soms dubbele porties kookt en dan is er ook wel eens zo’n dag, dat ik geen zin of energie overheb om te koken. Dan is zo’n kliekje ideaal! Tegelijkertijd geniet je toch van een ‘home-cooked’ maaltijd.

6. Wees creatief

In plaats van te denken ”Pff, er is niks in huis..” kun je ook eens goed rondkijken in je kastjes, wat je nog wél hebt! Vaak kan er van die overrijpe bananen, heerlijke ‘muffins’ worden gemaakt.. En van de overgebleven gekookte aardappels en worteltjes een ‘boerenomelet of tortilla.’ Om maar even wat voorbeelden te noemen. Als je zo iemand bent die dat makkelijk vergeet, kun je er ook een lijstje van maken en ophangen bij/op de koelkast. Zo hoef je ook niet steeds opnieuw wat te verzinnen, mocht je altijd hetzelfde overhouden. Waarschijnlijk zal je na een tijdje gaan merken dat je steeds minder weg hoeft te gooien. Ook omdat je geleerd hebt minder te kopen dan nodig.

7. Zelf conserveren of inmaken

Niet meer dan een aanvulling op de vorige tip. Mocht je toch te veel tomaten, uien of aardbeien hebben gekocht.. Maak dan lekkere pastasaus of jam van voordat de kwaliteit van de producten achteruit gaat. Je kan je eigengemaakte lekkers op verschillende manieren eenvoudig ‘inmaken’ d.m.v. zoetzuur, drogen, pekelen, roken, konfijten enzovoorts. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog talloze boeken geschreven over voedselverspilling, met hele hoofdstukken over inmaken! Een daarvan is Instock cooking.. Die ik zelf heb! Toevallig heb ik daar ook een stukje over geschreven. Je kan hem hier lezen.

8. Deel uit!

Ik las ergens een keer een hartverwarmend stukje over een vrouw die iedere dag een warm bordje eten over de schutting aan haar buurvrouw gaf. Ik glunderde bij het idee! De vrouw moest iedere week van erg weinig geld zien rond te komen. Daarnaast was ze door een verbrijzeld been en hersenschade (door eerdere operatie) niet meer in staat een warme maaltijd voor zichzelf te koken. Dit verhaal maakte een hele indruk op mij! Wat ik hier mee duidelijk probeer te maken, is alles waar wij (jij of ik) teveel van hebben, kunnen wij iemand anders ontzettend blij mee maken. Om deze lieve buurvrouw maar even als voorbeeld te noemen. Nog een voorbeeld: Ik bak wel eens taart of andere lekkernijtjes, omdat ik dat leuk vind om te doen en vaak blijft er dan veel over. Hoe los ik dat op? Ik deel het uit! Aan vrienden, familie, collega’s enzovoort. Dit wordt altijd zeer gewaardeerd! Altijd beter dan dat het in de kliko belandt.

Mocht jij zelf nog meer nuttige tips hebben om het verspillen van voedsel tegen te gaan? Laat ze dan zeker hier onder achter!

Laat een reactie achter